„az én könyvtáram, több mint internet”

A projektről

ÉRTÉKKÖZPONTÚ BERUHÁZÁS NYÍREGYHÁZÁN

A nyíregyházi Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár közel 130 000 000 Ft uniós támogatást nyert az Új Széchenyi Terv keretében, amelyet a mozgókönyvtári ellátás fejlesztésére és kiterjesztésére használt fel. A Nyíregyháza környéki bokortanyákon valamint a Felső-Tisza menti kis településeken lát el könyvtári és infokommunikációs szolgáltatásokat az a könyvtárbusz, amely 2014. március 31-én került átadásra Nyíregyháza főterén, a Kossuth téren.

A bokortanyák világa Nyíregyháza környékének olyan kultúrtörténeti, néprajzi és természeti öröksége, melynek hazánkban nincs párja. A helyi közösség által nemzeti értékként kezelt, a hungarikumok sorába való bejegyzésre javasolt bokortanyákra, valamint a Felső – Tisza menti apró településekre viszi el a könyvtári és infokommunikációs szolgáltatásokat a jövőben a könyvtárbusz.

A projekt Nyíregyháza külterületein 10 000, a fehérgyarmati kistérségben 30 000 lakosnak teremti meg az egyenlő esélyű, lakóhelyükön történő hozzáférést a könyvtári rendszerhez.

A könyvtári rendszer Magyarország legnagyobb kulturális intézményrendszere, kiemelt feladata, hogy válaszokat adjon a társadalmi és gazdasági változások által előidézett használói igényekre. Célunk, hogy az ország valamennyi településén minőségi közszolgáltató könyvtári ellátás váljon elérhetővé, továbbá az oktatási és a közösségi igényeket figyelembe vevő, hatékony, gazdaságosan fenntartható, értékközvetítő és értékteremtő könyvtári rendszer működjön, amely egyenlő esélyű hozzáférést biztosít a kulturális értékekhez. A könyvtár ma Magyarországon a legfontosabb közösségi színtér, amely egyszerre tudja támogatni az egyéni és a közösségi igényeket.

Az előre meghatározott útvonalon és menetrend szerint közlekedő könyvtárbusz Nyíregyháza környékénés a fehérgyarmati területen összesen 40 helyszínen biztosítja szolgáltatásait.

A könyvek, folyóiratok, hangos és öregbetűs könyvek kölcsönzése mellett a használóknak lehetősége van az internethasználatra, országos könyvtári adatbázisok elérésére is. A könyvtárbusz közösségi térként is funkcionál működése során: felnőtt- és gyermekrendezvények lebonyolításával járul hozzá a kultúra és értékközvetítéshez.

A nyíregyházi könyvtár küldetése, hogy többet adjon, és többet tegyen a kulturális értékteremtés és értékközvetítés területén. A 100%-os támogatottságot élvező 129.939.591 Ft összköltségű mozgókönyvtári program ezt olyan területeken és helyszíneken teszi lehetővé számunkra, amelyek korábban nehezen elérhetőek vagy nehezen megvalósíthatóak voltak.

Menetrend


© 2014. Móricz Zsigmond Megyei és Város Könyvtár - Minden jog fenntartva! -  

Impresszum |   Adatvédelem |   Elérhetőségeink